Despre noi

    Suntem Gabi și Mihaela. Probabil v-ați dat seama că suntem surori, privind imaginea de mai sus. Facem parte dintr-o familie numeroasă întinsă pe trei generații…deocamdată. Noi, cei „mari”, bunici și părinți, gravităm în jurul celor mici. Tomi, Runi, Alex și Catinca sunt minunile noastre, copii năzdrăvani, care aleargă toată vara prin livadă și ne înveselesc zilele cu chiotele lor.

    Copiilor le place să ajute, să planteze semințe în solar, sa ude grădina, să culeagă fructele și legumele când se coc, să plivească buruieni, să frământe aluatul pentru pâine și, deși este evident că mai mult ne încurcă, încercăm să-i încurajăm. Pentru că, noi credem că atunci când muncești, înveți să apreciezi; lucrurile aparent mărunte capătă importanță și viața ta se schimbă. Contează dacă pomul, pe care l-ai plantat, a înmugurit, dacă semințele au încolțit, dacă siropul de zmeură a ieșit bun și dacă prăjitura este gustoasă.

    Prăjiturile noastre sunt bucatele de stare de bine, frânturi de zâmbet pierdut în mirosul florilor de cireș, puțin albastru de cer senin tolănit pe patul proaspăt de iarbă cosită. Acesta este modul nostru de a interacționa cu lumea, pentru că simțim nevoia să oferim ceva și pentru că lucrurile simple contează.

Cafenea Pipera – Strada Ştefan cel Mare 35 – vezi harta locatie aici

    Aspirăm într-un mod romantic spre o comunitate tradițională în care familiile se știu și se susțin reciproc, unde oamenii sunt conectați unul la altul și la pământ. Ne dorim și ne străduim să fim un nod de legătură în tânăra noastră comunitate.

    Un aspect general valabil pentru cartierele noi, aflate la periferia orașelor mari, este lipsa coeziunii sociale. Sudarea unei comunități are nevoie de timp. Printre alte aspecte, sunt importante și inițiativele private în sensul creării unor repere sau locuri de întâlnire a membrilor comunității.

   Pentru adulți, traiul într-o zonă periurbană, cu avantajele și dezavantajele aferente este o alegere acceptabilă. Pentru copii în schimb, existența locului de joacă în cartier, ca loc al învățării deprinderilor sociale prin joc și mișcare este esențială. Am simțit acest lucru atunci când copiii erau micuți și dornici să-și facă prieteni printre vecini.

    Ne-am dorit să creăm un spațiu primitor, unde toti membrii familiei să poată petrece momente plăcute și relaxante în aer liber; părinții să se bucure de o cafea bună, o prajitură, o conversație plăcută, iar copiii să descopere livada, leagănele, să construiască castele din nisip și să-și facă prieteni.

    Prăjiturile, torturile și celelalte produse ale noastre sunt un liant, o sărbătoare a familiei și a prieteniei. Va asteptam cu drag in gradina noastra!

Prăjituresele prezintă: Grădina cu Lavandă din Şoseaua Ştefaneşti 111

    Este un nou proiect la care lucrăm de câtiva ani, ştiind acum ca lucrurile trainice au nevoie de timp pentru a fi crescute. Şoseaua Ştefaneşti 111 sună ca un titlu de film si asta ne-a amuzat. Deşi sunt mai multe trasee pentru a ajunge acolo, preferăm întotdeauna drumul şerpuit prin comuna Tunari si Ştefanesti, „pe câmp” cum ii spunem noi, unde rar întâlneşti alte maşini, ci mai degrabă biciclişti. Preţ de câteva minute simţi nemărginirea câmpiei Bărăganului, traversezi un lac peste care apusurile cad blând si până ajungi la Grădina cu Lavandă, grijile parca se disipeaza, rămân undeva in urmă.

    Cu prima noastră grădină din Pipera am învăţat să avem răbdare, să o luăm încet, pas cu pas, să muncim şi să urmărim curioase cum locul prinde viată şi işi urmează propria cale, alta decât creionasem noi iniţial. La grădina din Afumati, paşii au fost nesiguri, dar am pornit de la ideea de a configura un cadru iniţial, un nou loc frumos, care la un moment dat, cu susţinerea noastră, să prindă viată şi precum copiii, să-şi găsească singur calea. În lunile mai şi iunie, lavanda înflorită se aşterne precum un covor mov-albăstrui, cu mireasmă de Provence şi zumzet de albine, având ca fundal clădirea mare, albă, care in pofida dimensiunii generoase se aşează liniştită şi cuminte ca o bătrânică. Faţada simplă a devenit pânza artistului Vasile Hăisu, şi astfel copacul, leit-motivul nostru , realizat in tehnica sgraffito, născut in câteva zile lungi de primăvară, din straturile suprapuse de tencuieli colorate in masă, te salută maiestuos chiar de la intrare. Dupa ce parchezi maşina, pornesti pe aleea îngustă printre merii cu crengi împovărate şi lavandă înmiresmată. Măsuţele aşezate din loc in loc, pergola de deasupra mesei mari la care încape toată familia, şi care pare să fie acolo de când lumea, foişorul umbros cu canapele din paleţi refolosiţi, micul teren de fotbal pe iarbă, trambulina sub nucul bătrân, nisiparul cu căsuţe din crengi de salcie, leagănele, toboganul, cişmeaua, barul şi locul de grătar pentru adulţi…toate crează un spaţiu pe de-o parte larg, dar, paradoxal, intim si cald. Obiecte vechi refolosite, adunate fie din curtea bunicilor, fie de la târguri de vechituri, sunt readuse la viată, şoptindu-ti că nimic nu se pierde, ci totul se transformă.

Prajituresele – 2020

    Începând cu vara lui 2021, de Grădina cu Lavandă se ocupă prietena noastră Agapia Mettke, având in spate o bogată experientă în organizarea evenimentelor.

    Află mai multe detalii: 0721.172.390 / gradinaculavanda.ro